Angst wijst op wat je dierbaar is

Angst wijst op wat je dierbaar is

Angst is een slechte raadgever

Dat is een oud gezegde. En in oude gezegdes zit vaak ervaring en wijsheid van generaties opgesloten. Het is te makkelijk om als het spannend wordt af te haken, dat is niet ok. Wat je dan moet (?) doet is je er overheen zetten, even op je kiezen bijten, niet moeilijk doen. En dat even doorpakken zouden we af en toe eens niet moeten doen. 

Even op je kiezen bijten

Wat doe je als je even op je kiezen bijt? Dan zet je eigenlijk jouw gevoelens even op zij en pak je door, dan zorg je dat iets “af” komt. Het grote voordeel daarvan is dat het “af” is, je hoeft er geen aandacht meer aan te besteden, het is klaar, op naar de volgende uitdaging. Het grote nadeel is dat je even je gevoelens opzij gezet hebt, met een beetje pech al je gevoelens. Als je dat vaker doet wen je er aan om jouw gevoelens op zij te schuiven

Angst vertelt je wat je dierbaar is

Je zult pas bang worden als iets wat jou dierbaar is bedreigt wordt. Bijvoorbeeld jouw eigen gezondheid, je kinderen, je baan, je vrijheid, rechtvaardigheid. Onderwerpen die jouw leven zin geven, waar je met aandacht mee om wil gaan. Juist waar het belangrijk voor jou wordt, daar gaat angst over. 

Bang durven zijn

Als je even niet je kiezen op elkaar zet, maar je angst wel durft toe te laten, wel durven voelen wat iets met je doet. Als je dat lef hebt, dan zul je in alle intensiteit, in alle diepte, ervaren waar het werkelijk over gaat in jouw leven en wat jouw angst je te vertellen heeft. Daar gaat het gezegde over; leven is het meervoud van lef. Dan maak je contact in alle intensiteit en gelaagdheid die maar kan.