Wat is haptonomie & haptotherapie?

Haptonomie

Haptonomie gaat over hoe jij omgaat met jezelf, met de ander èn de relatie tussen jou en die ander. Haptonomie gaat hierbij uit van jezelf: “Je moet wel thuis zijn als je iemand wilt ontvangen”. Haptonomie laat je ontdekken hoe jij jouw eigen keuzes kan maken en jouw eigen beweging kunt inzetten en daarmee richting aan jouw leven kan geven, jouw eigen vermogens kunt aanspreken en hoe jij relaties met anderen aan kunt gaan.

Contact met je lijf en je omgeving

Het naar waarde schatten van de je lijf heeft bij haptonomie een belangrijke rol. Wij mensen denken ons suf, soms letterlijk. In je lijf kun je waarnemen hoe jij werkelijk in een situatie, hier en nu, staat.
Een voorbeeld hiervan:
Je kunt denken dat je een situatie goed onder controle hebt terwijl als je op dat moment je lijf kunt waarnemen zou je ervaren dat je spieren snaarstrak staan. Je gaat dan je omgeving controleren in plaats van dat je het in contact met je omgeving doet. Consequentie is dat je het dus ook alleen moet doen in plaats van dat samen met de mensen uit je omgeving werkt. Je hebt minder plezier, bent minder creatief en krijgt ook minder voldoening.

Als je de controle loslaat en gaat vertrouwen op je eigen kwaliteit èn die van de ander zal de situatie altijd leuker worden en het eindresultaat bevredigender.

Het appèl naar jouw eigen vermogens en mogelijkheden is de essentie binnen een haptonomische begeleiding: Niet de begeleider “gaat jou beter maken”, maar samen gaan we op zoek naar hoe jij vrijer en met meer vertrouwen in het leven kunt staan, je werk kunt doen.

Dit vertrouwen krijg je door het ervaren hoe het anders kan, ervaren aan de ander.

Haptotherapie

Haptotherapie zet de haptonomische benaderingswijze op een therapeutische wijze in:
Jij leeft jouw leven met een veelheid aan contacten en invloeden. Voortdurend word je in je leven geconfronteerd met de noodzaak tot het nemen van keuzes of stellingnamen. Vaak ben je dat je niet eens bewust: het kiezen gaat automatisch. De meeste mensen zijn geneigd hun keuzes te maken op grond van hun logica of op basis van wat ze gewend zijn (patronen), op basis van wat hoort, wat beleefd is of op basis van wat ze menen dat hun omgeving van hen verwacht of wenselijk acht. Ook worden keuzes vaak gemaakt, of juist niet gemaakt, op basis van angst.

Het luisteren naar wat jij diep in jezelf voelt en beleeft, en dié doorvoelde keuze te maken is niet vanzelfsprekend. Het kan je zelfs zo eigen geworden zijn dat je niet anders meer kent: De keuzes die je maakt zijn dan niet meer de jouwe en het leven dat je leidt past steeds minder bij jouw wezen. Dit kan er de oorzaak van zijn dat je vastloopt in (een deel van) je leven. Uitingen hiervan kunnen zijn:

  • Vastlopen in je werk of je relatie
  • Midlife crisis of burnout
  • Somber worden of geen energie meer hebben
  • Het allemaal wel weten maar er niet verder mee komen, piekeren
  • Overbelast voelen of juist geen interesse meer in je omgeving hebben
  • Overmatige controle behoefte hebben en steeds angstiger worden

Haptotherapie spreekt je aan op jouw kwaliteiten en mogelijkheden. Je grootste kwaliteit is meestal makkelijk te vinden: daar hoort de valkuil bij waar je het meest in valt. Door uit te zoeken welke kwaliteiten je nog meer hebt, wordt je minder verkrampt en anticipeer je beter op je omgeving, minder last van valkuilen. Binnen de veilige omgeving van de therapie word je uitgenodigd om je grenzen te verkennen en nieuwe dingen te ervaren.

Aanraken

Aanraken neemt een centrale plaats in binnen haptotherapie, omdat aanraken de meest directe vorm van communicatie is. Aanraken maakt duidelijk wat niet in woorden te vatten is. Bovendien kan aanraken troostend en bevestigend zijn, juist daar waar andere manieren van communicatie tekort schieten. Aanraken is een heel natuurlijk en dagelijks gebeuren. De herkenning van het gevoel die het voor jou oproept geeft een aanknopingspunt om mee verder te gaan: om uit je patronen te stappen en nieuwe ervaringen op te doen.
Ook bij (chronische) ziekte, pijn en rouwverwerking kan haptotherapie je helpen met het invoegen ervan in je leven, opdat je jouw leven mèt het gebeurde / met je handicapt kunt leven.

Hoe lang duurt haptotherapie?

Allicht verschilt het van mens tot mens hoe lang een therapie duurt. Voor bijna iedereen geldt dat je:

  • na de eerste keer weet of je iets met haptotherapie en mij als therapeut kan
  • na vier keer ongeveer begrijpt wat jij met haptonomie kan en dat je merkt dat hoe je in het leven staat verandert.
  • binnen acht tot tien keer helder hebt hoe je vitaler kunt leven.
  • De frequentie van therapie

Een blog over kracht, valkuilen en vitaliteit kun je hier lezen

Meer over mij kun je hier vinden

en als je contact wilt opnemen vind je hier het contact formulier