Kinderhaptotherapie, hoe ik werk

Kinderhaptotherapie, hoe ik werk

Na het eerste telefonisch of mail contact maken we een afspraak voor een kennismaking met als doel om te verkennen of er voldoende klik is: of jullie iets met mij kunnen en of ik iets denk met jullie te kunnen. Bovendien hebben we het over wat jullie doel en verwachtingen zijn en wat mijn verwachtingen zijn. Met kind en ouders gaan we middels fysiek en emotioneel uitdagende oefeningen spelenderwijs ervaren hoe jullie kind “in zijn vel zit” en hoe jullie onderling met elkaar om gaan. Het enige doel daarbij is om te kijken wat er allemaal goed gaat en wat jullie kind mogelijk extra nodig heeft. Waarschijnlijk komt niet alles in het uur aan bod. Daarom zal ik ook meestal binnen een week een mail sturen met mijn bevindingen.

Als jullie besluiten door te gaan dan zetten we de verkenning / intake voort met nog een twee of drietal afspraken. Dan is er weer een moment om te bekijken of we op de goede weg zijn of niet. Per kind zal de inhoud van deze evaluatie sterk verschillen.

  • Meestal zal je kind snel oppakken waar het bij hem of haar er over gaat, hoe het weer vrij voelt. Als iedereen duidelijk weet en ervaren heeft wat helpend was dan kunnen jullie meestal thuis verder werken. Vaak zie je bij kinderen dat ze met drie of vier keer weer verder kunnen. Graag zie ik jullie dan na een maand en na drie maanden nog een keer terug om scherp te houden waar het ook al weer over gaat.
  • Het kan zijn dat jullie kind wat langer ondersteuning nodig heeft. Vaak zie je bij problemen die van jongs af aan spelen, of als het kind zich in een emotioneel lastige situatie bevindt, het kind langer nodig heeft om “vrij” te worden en te blijven. Een mogelijkheid is dan een aantal keer met jullie als ouders, liefst ieder afzonderlijk, te werken. Opdat jullie makkelijker kunnen bieden wat juist dit kind extra nodig heeft. Opdat jullie nog beter kunnen inspelen op de extra vraag die jullie kind nu heeft.
  • Het kan ook zijn dat jullie als ouders merken dat jullie niet kunnen bieden wat jullie kind vraagt. Dan kunnen we een paralel traject opzetten. Jullie werken aan jullie eigen ontwikkeling en jullie kind wordt ondersteund in zijn ontwikkeling. Regelmatig komt het ook voor dat een andere discipline juist ook haptotherapie als aanulling naast een bestaand traject aanbeveeld.
  • Een enkele keer kan het voorkomen dat “de klik” er toch niet is. Dat de meerwaarde van deze therapie te beperkt is. Dat is goed om bijtijds te onderkennen. Meestal wordt dat de eerste keer wel helder. Als ik dat meen waar te nemen zal ik dat aangeven. We kunnen het er dan over hebben hoe jullie wel verder kunnen.

In alle gevallen zal ik regelmatige tenminste per mail of telefonisc contact met jullie hebben om de wederzijdse bevindingen in alle rust te communiceren.

Mocht het zinvol zijn om telefonisch of mailcontact met school / huisarts of een andere hulpverlener nodig zijn is die mogelijkheid er. Mocht het nodig zijn om persoonlijke gesprekken te voeren met andere hulpverleners dan breng ik die tijd, na toestemming jullie ouders, in rekening.

Contact?