Haptonomische relatiebegeleiding, omdat een relatie meer is dan praten alleen

Haptonomische relatiebegeleiding, omdat een relatie meer is dan praten alleen

Wat voegt haptonomische relatiebegeleiding toe?

Als je relatie niet loopt kun je je eenzaam voelen, onbegrepen, ongezien en niet gewaardeerd. Daarbij hulp vragen bij een derde kan gelijk al ruimte en nieuwe dynamiek geven. Haptotherapeutische relatiebegeleiding laat jullie ervaren hoe jullie met elkaar omgaan èn hoe jullie het anders kunnen doen. Juist met oefeningen ervaar je heel duidelijk hoe je het samen doet.

“Als we met elkaar praten komt er helemaal niets uit mijn partner, dan weet ik echt niet wat ik aan mijn partner heb. Maar als we samen op een wiebelplank staan dan kunnen we ineens een heel goed gesprek hebben en is dat nog leuk ook.”

Dans der onmogelijkheden

In een relatie kun je verstrikt raken in de “dans der onmogelijkheden”. Je bent, allebei, echt van goede wil, doet je stinkende best, maar jullie komen elkaar niet meer nabij. Het blijft schuren en wringen. En de manier waarop jullie samen niet verder komen / ruzie maken lijkt zich vaak op eenzelfde soort manier te voltrekken, eenzelfde soort dans der onmogelijkgheden. Vreselijk frustrerend, misschien heb je de moed al opgegeven en denk je “laat maar”. Het hoopgevende van jullie “dans der onmogelijkheden” / jullie patroon is dat het herkenbaar is en dat jullie daar allebei aan bijdragen. De oplossing is niet te vinden door een schuldige aan te wijzen, maar juist door je eigen aandeel te bezien: Hoe zou je met elkaar om willen gaan en wat houdt jou tegen? Het gaan herkennen van je eigen en elkaars patronen kan je helpen met meer liefde en respect naar jezelf, je partner en jullie relatie te kijken. Soms is het verrassend eenvoudig om het anders te doen. Eenvoudig betekend niet hetzelfde als makkelijk!

“Ik mis het in onze relatie zo dat mijn partner nooit initiatief neemt. Kom ik er in een begeleidingsoefening achter dat ik me helemaal niet durf te laten leiden, dat heb ik nooit geleerd.”

Samen

Je leert in de begeleiding beide veel over jezelf èn over je partner. Dat doe je door te ontdekken hoe jij zelf vitaal en creatief kan blijven in relatie met je partner. Soms is het daarvoor nodig om te ontdekken waar jouw pijn en angst ligt en hoe je die zelf kunt dragen zonder je af te sluiten voor je partner. Samen door het leven gaan betekend zeker niet alles met elkaar delen. Wat zijn jouw verwachtingen over jullie relatie, over je partner, en waar ga jij je eigen weg? Het is goed om daar regelmatig met elkaar contact over te hebben. Durf jezelf te vertrouwen in de weg die je wilt gaan en vertrouw jij jouw partner in zijn of haar weg? En, kun jij je toevertrouwen aan je partner?

Waarom haptonomische relatiebegeleiding?

Haptonomie gaat (veel) verder dan praten alleen. De begeleiding gaat over verbale en non-verbale communicatie, over ratio en gevoel, over effect en affect.

  • Hoe verhoud je ten opzichte van elkaar en hoe zou je je willen verhouden?
  • Hoeveel ruimte neem jij in en hoe doet jouw partner dat, kunnen jullie ook een gedeelde ruimte hebben.
  • Hoe vrij laat je elkaar en hoe betrokken ben je op elkaar?
  • Welke normen heb jij en welke heeft jouw partner?

Daar waar jij onvrij wordt naar de ander, zit meestal (oude) pijn van jezelf. Al als je die durft aan te gaan, hoef je de ander niet meer te verwijten dat hij je zeer doet. En krijgt de ander ruimte om jou weer helemaal te zien.

Door liefdevol en met respect naar jezelf te kijken kun je verantwoordelijkheid gaan nemen voor je eigen (on-)vrijheden en emoties. Door elkaar weer te durven te zien zal je de (on-)vrijheden en emoties van je partner met respect kunnen bezien. Daarmee komt er ruimte in de relatie. Meer ruimte en meer intimiteit.

Kom eens proberen of het wat jullie is.

Nu ook: Haptonomische relatiebegeleiding in Gouda van Christine Bak & Peter Leest

“Samen is meer en leuker dan alleen” en “aan de ander kun je groeien”. Dat schreef ik al, het geldt voor jou maar ook voor mij! Daarom bieden Christine Bak en ik op de dinsdagochtend in de praktijk van Christine in Gouda de gelegenheid om relatietherapie van twee ervaren haptotherapeuten te krijgen.

De voordelen voor jullie zijn dat er meer aandacht, meer kwaliteit en meer gelegenheid tot spiegelen is. Ook hoe wij dat samen doen kan materiaal leveren voor jullie om verder te komen, niet dat wij alles zo goed doen, maar juist omdat wij ook nog steeds lerend zijn. Nieuwsgierig en bereid om naar Gouda te komen? Bel of mail ons en geef duidelijk aan dat jullie relatiebegeleiding van ons samen willen.

Christine Bak, tel. 06 108 207 43, christinebak@haptonomie-gouda.nl

Peter Leest, tel. 06 142 428 02 peter.leest@haptotaal.nl

 

Lees verder in een blog over hoe complexe relatieproblemen weer eenvoudig te maken of

Of kijk eens op de site van mijn collega Christine Bak met wie ik samen Relatiebegeleiding in Gouda verzorg

lees hier meer over mij,

hier over de kosten van begeleiding en mocht je samen met je partner willen kennismaken dan kun je

hier het contactformulier vinden.