Kinderhaptotherapie

Kinderhaptotherapie

Kinderen verstaan de taal van gevoel en aanraking gemakkelijker dan volwassenen. Als contact goed voelt gaan ze er naar toe, als het niet goed voelt gaan ze er van weg. Als dat weggaan niet mogelijk is sluiten ze zich emotioneel af. De emotionele ontwikkeling van het kind stagneert dan. De oorzaak hiervoor kan binnen of buiten het kind liggen.

Zelf doen

Hoe het ook is, je kind heeft hulp nodig. Bij veel kleine en grote hobbels die een kind tegenkomt zijn jullie ouders heel goed in staat om jullie kind weer verder te helpen. Soms echter lukt dat niet. Dat kan zijn omdat jij en je kind op dit moment elkaar onvoldoende verstaan, omdat wat jullie kind is tegengekomen te groot is voor jullie, of omdat jij het (nu) niet in huis hebt om je kind hierin verder te helpen. Dan kan een buitenstaander soms helpend zijn.

Samen doen

Met kinderhaptotherapie kun je samen op zoek gaan naar wat je kind weer vrij maakt. Hoe het zich weer open kan stellen en zijn ontwikkeling weer ter hand kan nemen. Behalve dat je kind zal ervaren wat hem goed doet, ben jij als ouder van harte uitgenodigd om ook te ervaren wat je kind nodig heeft om weer vrijer te worden. Om te ervaren hoe jij dat zelf aan je kind kunt aanbieden. Zodra jij dat zelf ook ervaren hebt bouwen jullie samen het vertrouwen weer op het zelf te kunnen. Jullie kunnen samen weer verder op weg. Idealiter helpt kinderhaptotherapie om elkaar als ouder en kind het samen weer goed te kunnen hebben.

Dat laatste, het als ouder ervaren hoe het contact voelt wat je kind nodig heeft om vrij te zijn en te ervaren wat je doet als het kind zich weer afsluit. Dat is niet persee nodig, de meeste kinderen gaan zelf wel weer op pad met hun hervonden vrijheid. Maar het kan wel jullie ouder-kind relatie verdiepen, als je er voor open staat.

Geïnteresseerd?

Verder lezen?