Kinderhaptotherapie

Kinderhaptotherapie

Kinderen verstaan de taal van gevoel en aanraking gemakkelijker dan volwassenen. Als contact goed voelt gaan ze er naar toe, als het niet goed voelt gaan ze er van weg. Als dat weggaan niet mogelijk is sluiten ze zich emotioneel af. De emotionele ontwikkeling van het kind stagneert dan. De oorzaak hiervoor kan binnen of buiten het kind liggen.

Zelf doen

Hoe het ook is, je kind heeft hulp nodig. Bij veel kleine en grote hobbels die een kind tegenkomt zijn jullie ouders heel goed in staat om jullie kind weer verder te helpen. Soms echter lukt dat niet. Dat kan zijn omdat jij en je kind op dit moment elkaar onvoldoende verstaan, omdat wat jullie kind is tegengekomt te groot is voor jullie, of omdat jij het (nu) niet in huis hebt om je kind hierin verder te helpen. Dan kan een buitenstaander, met verstand van de ontwikkeling van kinderen, soms helpend zijn.

Samen doen

Met kinderhaptotherapie kun je samen op zoek gaan naar wat je kind weer vrij maakt. Hoe het zich weer open kan stellen en zijn ontwikkeling weer ter hand kan nemen. Behalve dat je kind zal ervaren wat hem goed doet, ben jij als ouder van harte uitgenodigd om ook te ervaren wat je kind nodig heeft om weer vrijer te worden. En wat jij nodig hebt om je kind dat te kunnen aanbieden. Zodra jij dat zelf ook ervaren hebt bouwen jullie samen het vertrouwen weer op het zelf te kunnen. Jullie kunnen samen weer verder op weg. Idealiter helpt een kinderhaptotherapeut om elkaar als ouders en kind het samen weer goed te kunnen hebben.

Een kind kan de was doen

Sterker nog, voor kinderen is het vaak eenvoudig om zijn ontwikkeling op te pakken. Meestal kan het kind binnen/na vijf afspraken weer verder, is het weer vrij. Soms duurt het langer, dat kan komen doordat er een aangeboren of erfelijk probleem bij het kind speelt. Ook kan het dat jij of je partner nog iets nodig heeft om dat extra’s te bieden wat juist jullie kind nu net nodig heeft.

Dat laatste, het als ouder ervaren hoe het contact voelt wat je kind nodig heeft om vrij te zijn en te ervaren wat je doet als het kind zich weer afsluit. Dat is niet persee nodig, de meeste kinderen gaan zelf wel weer op pad met hun hervonden vrijheid. Maar het kan wel jullie ouder-kind relatie verder verdiepen, als je er voor open staat.

Hoe weet ik of haptotherapie iets voor mijn kind is?

Dat is een vraag waar wij volwassenen lang over kunnen praten, maar het kan ook eenvoudig. Zo snel als dat een kind zijn ontwikkeling oppakt, zo snel maakt het kind ook duidelijk als het niet gaat werken. Aan het einde van de eerste afspraak hebben we alle drie (of vier) duidelijk wat we er van vonden. Waar ik op let is of ik met ouder en kind een klik heb. Dus eigenlijk of we met elkaar kunnen werken. Het tweede waar ik op let is of in de oefeningen die we gedaan hebben zichtbaar geworden is waar de hulpvraag over gaat. Of ik heb kunnen ervaren waar het probleem zit. als aan die voorwaarden is voldaan, dan is haptotherapie zeker geschikt voor jullie kind.

Met vragen kun je altijd contact met mij opnemen

Hoogbegaafd kind? Lees dan ook mijn blog hierover.

Geïnteresseerd?